Cikk keresés:    

Szükség van a küzdelemre

2020. 12. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Jövő hétfőtől szerdáig bizonyít a női birkózóválogatott Szerbia fővárosában, Belgrádban az egyéni világkupaversenyen. A szövetségi kapitányt, Ritter Árpádot kérdeztük a lányok állapotáról és a várakozásokról.

A belgrádi egyéni világkupaversenyt megelőző utolsó edzőtábora a tatai volt a Ritter Árpád vezette női válogatottnak. Noha Szerbiában csupán három hölgy képviseli a hazai színeket, az összetartáson tizenkét magyar lány volt jelen az olasz, a spanyol és a bolgár sportolók mellett.

  • „Legutóbb november elején, a lengyelországi viadalon vettünk részt nemzetközi táborban, amely viszonylag jól sikerült. A helyzet az, hogy nagy szükség van arra, hogy külföldiekkel együtt készülhessünk, hiszen idehaza ismerik egymást a sportolók, kevesebb impulzus éri őket, ezáltal motiválatlanabbá váltak. Tatán számos kontrollmeccsen küzdöttünk, amelyeken hullámzóan szerepeltünk. Az egyértelműen látszik mindenkin, hogy fásultabban, valamelyest kevesebb dinamikával mozognak” – nyilatkozik Ritter Árpád.

Belgrádban a háromszoros világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Barka Emeséért (57 kg), az ifjúsági olimpiai második helyezett, kétszeres kadét Eb-aranyérmes Szél Annáért (62 kg) és a kontinensbajnokságon ezüstérmes Németh Zsanettért (76 kg) egyaránt szoríthatunk.

  • „Dénes Mercédesz a térdével, Galambos Ramóna a bokájával, Sastin Marianna pedig a vállával bajlódik, így nem számolhattam velük. Gondoltam arra, hogy bevetem az Annával nagyjából egyidős fiatalokat, ám erre amiatt nem kerülhet sor, mert a koronavírussal bajlódnak. Nagyon rossz időpontban szervezik a viadalt, ám a lányoknak szükségük van a megméretésre.”

Kíváncsiak voltunk arra is, mit vár a női válogatottól a kapitány.

  • „Európából sokan jönnek, világviszonylatban viszont kevesen, és azok az országok, amelyek indulnak, általában nem teljes csapattal. Arra számítok, hogy olyan lesz, akár egy nagyon erős kontinensviadal. Persze szeretném, ha mindhárman az éremcsatáig jutnának, de különböző felkészültségi állapotban vannak a hölgyek. A legnagyobb esélye egyértelműen Emesének van, viszont Annát és Zsanit sem írnám le. Azt kijelenthetem, hogy kiválóan edzenek, beleállnak a munkába, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Az a legfontosabb, hogy minél több meccsek küzdhessenek.”

Barka Emeséék jövő hétfőtől szerdáig bizonyítanak Szerbia fővárosában.