Cikk keresés:    

Pál Szabolcs Moszkvában dolgozott UWW-delegáltként

2020. 11. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) hatodik alkalommal hívta delegáltként versenyre bíróbizottságunk elnökét, Pál Szabolcsot; múlt hét végén, a moszkvai Grand Prix-viadalon ismét ezt az elismerésre méltó feladatot végezhette.

  • „Noha a nemzetközi porondon mindig hatalmas megtiszteltetés ebben a minőségben dolgozni, a megszokotthoz képest ezúttal valamelyest kisebb nyomás volt rajtam; ez a verseny amolyan show jellegű volt. Nyolc ország hatvanhat sportolója küzdött három fogásnemben. Ezzel együtt – másfél órás program keretében – Oroszországban is bemutatkozott a strandbirkózás; nagyon finom homokot hoztak a csarnokba, és az eseményt még az orosz tévé is közvetítette” – meséli Pál Szabolcs.

Arról is beszámolt, hogy eredetileg sokkal nívósabb versenyt terveztek a szervezők. Amennyiben a koronavírus-járvány miatt nem halasztják el egy évvel a tokiói olimpiát, úgy a Japánban legjobban szereplő sportolók kaptak volna meghívást. A magyar válogatott nem vett részt a megméretésen, a csapat több tagja Lengyelországban, nemzetközi viadalon bizonyított.

De egészen pontosan miért felel az UWW-delegált?

  • „Gyakorlatilag mindenért, ami a zökkenőmentes lebonyolításhoz szükséges; a mérlegelésért, a bírói licencek és a versenyengedélyek ellenőrzéséért. Challange esetén a helyzetek értékeléséért, sőt a bíróknak oktatást is kell tartanunk.”

Bíróbizottságunk elnöke háromszor szerepelhetett volna az idén a szóban forgó pozícióban.

  • „Szerencsésnek tartom magam, hiszen háromból kétszer sikerült elutaznom. Először januárban, Krasznojarszkban az Ivan Jarigin szabadfogású emlékversenyen is részt vehettem, ráadásul a római Európa-bajnokságon is bíráskodhattam. A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembevéve minderre büszke vagyok.”

Pál Szabolcs helye bíróként már biztos a tokiói olimpián. Elmondta, az idén valószínűleg már csak a belgrádi világkupa-viadalon vehet részt magyar kollegájával, Palásti Tiborral, akinek szintén van esélye arra, hogy a hazai színeket képviselje Tokióban.