Cikk keresés:    

Növényi Norbert 65 évesen is kirobbanó formában van

2022. 06. 10., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Május 15-én ünnepelte 65. születésnapját a kötöttfogású birkózás 90 kilogrammos súlycsoportjának moszkvai olimpiai bajnoka, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Növényi Norbert. Az alkalomból a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a május 20-i közgyűlésén köszöntötte fel.

Hiába a 65 év, Növényi Norbert napjainkban is kirobbanó formában van. Persze, ezért rengeteget tesz, vasárnap kivételével minden nap edz.

  • „Azért a harmincas, negyvenes, ötvenes éveimtől már elmaradok! – mondta Növényi. – Érzem az idő múlását, tompábbak a reflexeim és a gyorsaságom is kezd eltűnni. Úgy tudom, Magyarországon a férfiak negyvenegy százaléka nem éli meg a hatvanadik életévét, ehhez képest azért jól érzem magam. Odafigyelek a táplálkozásomra, folyamatosan dolgozom, forgatásokra járok, különböző küzdősportokban egyéni edzéseket tartok, igény esetén természetesen birkózásban is. Szóval még mindig igyekszem, nem szeretnék hiteltelenné válni.”

Növényi 1988 óta rendszeresen szerepel filmekben, sorozatokban, színházban.

  • „Hihetetlen színészekkel dolgozhattam együtt, a szakma nagyágyúival – ezért nagyon szerencsésnek tartom magam. Imádom a színészetet, a hivatásomnak tartom. A sport és a művészet mindig szimbiózisban volt nálam, így nem csak a testemet, az agyamat is dolgoztatom, foglalkozom vele. Mindig azt akartam, hogy a színpadon vagy a vásznon ne a sportolót lássák bennem, és büszke vagyok arra, hogy szerintem ezt sikerült megvalósítanom.”

1980 olimpiai bajnoka elmondta, nagyon jólesik neki, hogy a birkózószövetség gondolt rá születésnapja alkalmából: „Emlékplakettel ajándékoztak meg a közgyűlésen, és ezt ezúton is szeretném megköszönni. A birkózás csodálatos sportág, szívügyemnek tartom, nagyon örültem a meghívásnak. Ha az időm engedi, részt veszek a hazai rendezésű viadalokon, világversenyeken. Természetesen nyomon követem az eseményeket.”

Fia, ifjabb Növényi Norbert a kevert harcművészetekben jeleskedik – a világ egyik legnívósabb szervezetében, a Bellatorban eddig még veretlen.

  • „Brutális a srác! Jó irányba halad a karrierje, remek helyen, a világ legjobbjaival edzhet együtt Londonban. Érezni rajta, hogy más, mint a többiek, főleg mentalitásban, nagyon alázatos fiú. Sajnos immár két éve nem tudott versenyezni, keresztszalag-szakadást szenvedett, de szerencsére kezd rendbe jönni, nagyjából hatvan százalékos állapotban van. Nemrég volt itthon, edzettünk is együtt, a lábratámadások még nem mennek neki tökéletesen, de a boksz már nagyon rendben van. Kiváló harcos, sokoldalú, a birkózása és a »keze« is kiváló. Ha minden jól megy, novemberben vagy decemberben újra az oktagonba lép, és bízom abban, hogy jövőre komoly eredményeket ér el. A kisebb fiam is ügyes, Nándor most tizenkét éves, és az UTE-ban focizik, kapus.”

Növényi Norbert látja, hogyan formálódik hazai és világszinten a birkózás.

  • „Remélem, hogy egyre több gyerek választja ezt a fantasztikus sportágat, és azt is, hogy még a mostaninál is összetartóbb birkózóközösség alakul ki. Tudom, hogy Magyarországon épp generációváltás zajlik, és bízom abban, hogy »jól csiszoljuk az új gyémántjainkat«. Nagyon nehéz lesz a következő, 2024-es párizsi olimpia, de biztos, hogy szurkolni fogok a szebbnél szebb magyar sikerekért!”