Cikk keresés:    

Minden szálat meg kell mozgatni

2020. 10. 18., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Számos olyan birkózóklub van idehaza, amely a koronavírus-járvány hatásai miatt nem tarthat edzéseket. Vannak olyan egyesületek, amelyek megküzdöttek az akadállyal, közülük kettővel, a Dorogi Nehézatlétikai Club és a PEAC birkózószakosztályával foglalkozunk. Puksa Ferenc és Garamvölgyi Gábor egyaránt amondó: minden szálat meg kell mozgatni annak érdekében, hogy edzhessenek a gyerekek.

A koronavírus-járvány okozta helyzet finoman fogalmazva sem javul idehaza: jelenleg 46290 aktív fertőzöttet diagnosztizáltak, és ez a szám folyamatosan növekszik. Mindez továbbra is hatással van a sportéletre, így a birkózásra is. Különösen rossz helyzetben vannak azok a klubok, amelyek ellehetetlenülnek az edzések megtartásától, a már megszokott napi rutintól, mivel a bázisuk iskolában vagy önkormányzati kéz alatt van.

  • „Nehéz okosat mondani ebben a szituációban. Ha a teremben nem is, szabadtéren lehet dolgozni: játékos, társas gyakorlatokkal annak érdekében, hogy ne épüljenek le a sportolók. Ez persze nem ugyanaz, mintha birkóznának, de ha másik csarnokba lehetetlen költözni, mindenképpen ki kell találni valamilyen megoldást a mozgásra” – vélekedik a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Akadnak olyan egyesületek, amelyek a lehető legtöbbet hozták ki a „teremstopból”. A Dorogi Nehézatlétika Club például a helyi rendezvényközpontot foglalta el néhány hétig, azóta – szigorú feltételek mellett – visszatérhetett a városi sportcsarnokba.

  • „Szeptember legelején kezdtük a munkát, ám hamar kiderült, hogy rendhagyó módon folytatódhat a felkészülésünk. Az önkormányzat úgy döntött, a tizennyolc év felettiek edzhetnek a sportcsarnokban, a fiatalabbak viszont nem. Gyönyörű helyen találtunk átmeneti megoldást: a Lógató Rendezvényközpontban kibéreltük az amúgy általában esküvőknek otthont adó helyiséget – itt foglalkoztunk a kicsikkel, a nagyok pedig maradhattak a megszokott helyen. A szülők nyomására múlt héten új határozat született: létszámkorlátozás (egyszere tízen tréningezhetünk) és a fertőzésmegelőzési szabályok betartása mellett visszatérhettünk a csarnokba. Mivel utánpótlás-nevelőegyesület a miénk, kilencven százalékban fiatalokkal dolgozunk. Nagy problémát jelent ugyanakkor a lemorzsolódás mértékének megnövekedése: azok a gyerekek, akik nem jártak edzésre az utóbbi időben, elkényelmesedtek otthon, és sok esetben vissza sem tértek a szőnyegre. Azt javaslom azoknak, akik nehézségekbe ütköztek, hogy minden szálat mozgassanak meg az edzéslehetőségért; nem szabad teljesen leállni, ennek ugyanis drasztikus következményei lehetnek hosszútávon” – nyilatkozza a dorogi birkózók elnöke, Puksa Ferenc.

A PEAC birkózószakosztálya még mindig nem térhetett vissza az egyetemi csarnokba. Garamvölgyi Gáborék megoldották a problémát:

  • „A PMFC futballcsarnokában kaptunk helyet, oda szállítottuk át a szőnyegeket – ennek már két hónapja, továbbra sem tudjuk, mikor állhat vissza minden a régi kerékvágásba. Az előkészítő csoportjainkkal két általános iskolában dolgoztunk, ez a program a szóban forgó helyzet miatt átmenetileg szünetel. Ráadásul a kettő közül csak az egyikből hozhatjuk edzésre a gyerekeket. Közel száz igazolt birkózónk van, közülük nyolcvanöt utánpótláskorú. Jelenleg ötven-hatvan sportolóval foglalkozhatunk, ám ezért a számért is keményen meg kell dolgoznunk: folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, akik minden új fejleményről tudnak” – nyilatkozza a vezetőedző, Garamvölgyi Gábor.