Cikk keresés:    

Mestermunka – Komáromi Tibor és Tar Mihály

2020. 09. 02., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Dunaújváros Online, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Mesteredző-díjjal augusztus 25-én kitüntetett, háromszoros kötöttfogású világbajnok Komáromi Tiborral és az Életmű-díjjal jutalmazott Tar Mihállyal beszélgettünk többek között arról is, hol helyezkedik el pályafutásukban a megtisztelő elismerés.

Múlt hét hétfőn ült össze a Magyar Edzők Társaságának elnöksége amiatt, hogy – a mesteredzői kollégium javaslata alapján – megvitassa, kiknek ítéli oda a Mesteredzői, az Életmű-, és az Ormai László-díjakat. Az atlétika mellett a birkózás volt az egyetlen olyan sportág, amelynek két képviselőjét egyaránt kitüntették.

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) egykori szakmai alelnöke, a kötöttfogásban háromszoros világbajnok Komáromi Tibor immár mesteredzőnek is vallhatja magát. Ám ahogyan azt kiemeli: a sportban elért sikereit elkülöníti az edzői elismerésektől.

  • „Előkelő helyen van a most elért díj a karrieremben, nagyon büszke vagyok rá. Tréneri mentalitásom és sok évnyi munkám minősítették a múlt héten, és ez nagyon pozitív visszacsatolása annak, hogy jól végzem a dolgomat” – fejti ki gondolatait Komáromi.

A szakember előbb 1994-től 1996-ig, majd 2001-től 2006-ig volt a felnőtt kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya. Neki is köszönhető a magyar birkózósport legutóbbi olimpiai bajnoki címe, amelyet Majoros István nyert 2004-ben, Athénban az 55 kilogrammosok között. Számos további nemzetközi eredmény mellett meleg szívvel gondol vissza a kötöttfogású birkózóválogatott csapatban szerzett világbajnoki címére; a fiúk az ő irányítása alatt 2005-ben, Budapesten érték el ezt a bravúrt.

  • „Régóta tevékenykedem a Monor SE birkózószakosztályában, több ügyes srác került ki a kezeim közül. Utánpótlás-nevelőfilozófiámnak azt vallom, hogy az összes sportolóval úgy kell foglalkozni, ahogyan azt az ő személyisége megköveteli. Nincs két ugyanolyan ember, mindenkivel meg kell találni azt a stílust, amelynek segítségével megszerettethetem vele a birkózást, ezzel együtt rávehetem a napi szintű kőkemény munkára.”

Az Érdi Spartacus SC elnöke, a két hét múlva 67 éves Tar Mihály munkásságát Életmű-díjjal ismerték el. Az MBSZ szakmai bizottságának korábbi alelnöke ezzel együtt 32 kitüntetésben részesült az elmúlt 34 esztendőben. De hol helyezkedik el pályafutásában a mostani?

  • „A végén – reagál nevetve Tar Mihály; természetesen az időrendi sorrendre gondolva… – Nemsokára negyvennyolc éve edzősködöm Érden, tréneri karrierem azonban lassan a végéhez ér. Még ma is ugyanolyan lelkesedéssel foglalkozom a gyerekkel, járok a versenyekre, és ez egészen biztosan így is marad egészen addig, amíg fizikailag bírom az ezzel járó tempót. Rengeteg fiatal nőtt ki a kezeim közül, többüket nagyon hosszú úton kísértem végig. Mindig szívvel-lélekkel végeztem a munkámat, azt hiszem, az Életmű-díjat is ennek köszönhetem.”

Nehezen, de sikerült rábírnunk a mestert arra, hogy elmondja, melyik kitüntetésére a legbüszkébb. Kijelentette: az, hogy Érd díszpolgárának mondhatja magát.