Cikk keresés:    

Meglephetjük a mezőnyt! – Sike András

2020. 12. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogásúak viadalával kezdődik szombaton a szerbiai egyéni világkupaverseny, amelyre rendkívül fiatal kerettel utazik a magyar válogatott. A fogásnem szövetségi kapitánya, Sike András többek között arról is nyilatkozott, hogy ez nem egyenlő az esélytelenséggel.

Izgalmas csapattal utazik az olimpiai bajnok Sike András vezette kötöttfogású válogatott a Belgrádban szombaton kezdődő egyéni világkupaversenyre. Noha a keretből olyan klasszisok hiányoznak, mint a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás és a testvére, a vb-második, Eb-győztes Lőrincz Viktor, nem lehet azt mondani, hogy gyenge egységet alkotnának a srácok.

A legtapasztaltabb résztvevő egyértelműen a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, aki a 72 kilogrammosok mezőnyében lép szőnyegre. A válogatottat Bálint után a 19 és 24 év közötti korosztály képezi. De nem akármilyen generáció a szóban forgó! A februári, római kontinensviadal ezüstérmeséért, Lévai Zoltánért (77 kg), a szintén Olaszországban harmadik Torba Erikét (63 kg) vagy épp a junior Európa- és világbajnok Takács Istvánért (87 kg) egyaránt szoríthatunk.

  • „Részben a koronavírus döntött az utazó csapat összetételéről, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy amúgy is tervben volt a fiatalok mély vízbe dobása. A most lehetőséghez jutó fiúk közül többen alkothatják a válogatott gerincét a tokiói olimpia után, és feltehetően sokaknak szurkolhatunk a 2024-es párizsi játékokon. Erős együttesről van szó, amely habár még tapasztalatlan, okozhat meglepetést Szerbiában. Megígérhetem, hogy nem lesz egyszerű dolga annak, aki magyarral birkózik!” – magyarázza Sike András.

A rutin miatt mégis Korpásinak, Lévainak és Torbának a legnagyobb az éremszerzési esélye.

  • „Ez nem jelenti azt, hogy a többiek nem lephetik meg a mezőnyt. Bárki odaérhet, itt az ideje, hogy letegyék a névjegyüket a legjobbak között, ezzel együtt belépjenek a komolyan jegyzett nemzetközi birkózók közé.”

A világszövetség eredetileg a világbajnokságot tervezte Szerbiába, ám ezt az ötletet el kellett vetnie a pandémia miatt, s helyette világkupaversenynek minősítette. De mégis hogy kell tekinteni erre az eseményre?

  • „Rögtön leszögezném: rossz időpontban rendezik, az alapozást ugyanis már el szerettük volna kezdeni, így a program januárra csúszik. A meghatározó birkózónemzetek közül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Grúzia, Irán, Japán, Kazahsztán és a skandináv országok nem vesznek részt a viadalon, amely még így is nagyon erős lesz. Ha be kellene határolni, olyan, akár egy kiemelkedően kemény Ranking-verseny. Kiváló lehetőséget ad a bizonyításra, és arra, hogy hosszú idő után végre ismét a nemzetközi porondon küzdhessenek a sportolók. Ha jól tudom, szóban forog, hogy hagyományossá váljon az esemény.”

A kötöttfogásúak november 15-én kezdték meg a felkészülést a világkupára.

  • „Két hetet Budapesten, egy hetet Tatán dolgoztunk, jelenleg Mátraházán táborozunk az olasz válogatottal. Pénteken utazunk a helyszínre, szombaton a mi fogásnemünk nyitja a versenyt.”

A KÖTÖTTFOGÁSÚ VÁLOGATOTT
60 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) – U23-as Európa-bajnoki ötödik.
63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE) – Európa-bajnoki bronzérmes, Európa Játékokon ezüstérmes
67 kg: Váncza István (FTC) – junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, felnőtt Európa-bajnoki ötödik
72 kg: Korpási Bálint (BVSC-Zugló) – világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnoki arany- és bronzérmes
77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) – Európa-bajnoki ezüstérmes
82 kg: Lévai Tamás (BHSE) – junior Európa-bajnok
87 kg: Takács István (BVSC-Zugló) – junior világ- és Európa-bajnok
97 kg: Szőke Alex (ESMTK) – kadétvilágbajnok, junior Európa-bajnok