Cikk keresés:    

Izgalmas kihívások Dorogon

2020. 04. 14., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Minden napnak tétje van a Dorogi Nehézatlétikai Clubban. Minden nap a kihívás jegyében zajlik, amelyben a gyerekek újra meg újra megcélozzák a majdani pizzát meg fagyit. Ez így első olvasásra kicsit furcsának tűnik, de az edző Knyaskó Máté rögtön fellebbenti a fátylat…

  • Hetente teszünk fel az internetre edzés programot, amely alkalmazkodik a súlycsoportokhoz, és azokhoz a viszonylag egyszerű eszközökhöz, amelyek akár otthon is megtalálhatók – mondja Knyaskó Máté, a dorogi edzőcsapat tagja.

Rajta kívül Bacsa Ferenc, Struhács György, Klányi János és Kaszala Béla is azon van, hogy a gyerekekben ébren tartsák az érdeklődést, a küzdőszellemet, és ehhez kitaláltak valamit:

  • Azt találtuk ki, hogy a gyerekcsoportokban mindig legyen verseny – folytatta Máté. – Az egyik héten fekvőtámasz versenyt szerveztünk hétfőtől-péntekig, aztán a felülő verseny következett, ezután különböző gyakorlatok következnek, vagyis több héten át tart a versengés. A nyeremények igazán vonzók, a támogatóink a győztesnek pizzát ajánlottak fel, a második helyezett hamburgert, a harmadik pedig fagyit kap, persze a finomságokat természetesen csak a járvány megszűnése után kapják meg a gyerekek. Ezeket a kis otthoni versenyeket fel kell venni, fel kell tölteni a csoportban videóra, ami azért fontos, hogy lássuk, mennyire szabályosan csinálták meg a gyakorlatokat, amelyekből annyit csinálnak, amennyit csak bírnak. Mi egyelőre így próbáljuk a gyerekeket motiválni, tűzben tartani. 

Most még – és remélhetőleg továbbra is – a szabadban lehet egyénileg mozogni, futni. Ez még benne van a pakliban?

  • Igen, és amíg az operatív törzs nem hoz ellenkező előjelű döntést, addig biztatjuk is őket, hogy menjenek ki, akár az erdőbe, futni, valamint a  koronavírus-járvány elején az edzőtermünkből kihoztunk eszközöket, medicinlabdákat, súlyzókat, és szétosztottuk a versenyzőknek. A szövetség elindította a Hidalj otthon! akciót, abból szintén merítünk, ott is vannak újabb és újabb gyakorlatok, amelyek segítenek. Egyszóval a „házi” versenyek zajlanak, és a több hetes vetélkedést megelőzte egy ráhangoló hét, nevezzük egyes számú kihívásnak, amikor a legjobbak kaptak – többek között – egyesületi pólókat, finom csokoládét, majd ezt követte a második kihívás, a hosszabb, négy hetes sorozat, amelyet az imént már említettem. A versenyenkénti első három helyezett pontot kap, és végül az győz, aki a legtöbbet gyűjti össze. 

Természetesen – a vita megelőzése érdekében - az edzők „zsürije” szigorúan bírálja el egy-egy mozdulat, egy-egy gyakorlat szabályos végrehajtását. A gyerekeknek van lehetőségük több videót is feltölteni, ha látják, hogy a másik megelőzte, azaz vissza lehet vágni.

  • A versenyt a kezdő csoportunkban elindítottuk, de a diák és a serdülő korosztálynak is lehetővé tettük, hogy bekapcsolódjanak. A kadet és a junior korosztálynak már nem hirdettük meg, ők másképp küzdenek a céljaik megvalósításáért, az edzéstervet viszik végig, zömében ők kapták meg az olyan eszközöket, mint például a kézi súlyzó, amely remek szolgálatot tesz. Náluk is, és a kisebbeknél is afféle utóalapozás zajlik – tette hozzá a dorogi szakember.

Ki kell bírni, de lelkileg hogyan áll a csapat?

  • Nehéz a helyzet, mert igazából nem tudjuk, meddig tart, mindenesetre újabb kihíváson törjük a fejünket, de aztán legyen vége, hogy minél előbb visszatérhessünk a terembe. Nagyon várjuk már…