Cikk keresés:    

Hétfőn kezdődik az U17-es Európa-bajnokság

2022. 06. 10., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Huszonhat U17-es magyar birkózó méreti meg magát Bukarestben, a korosztály hétfőn kezdődő Európa-bajnokságán. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a várakozásokról.

A válogatott névsorára tekintve szembetűnő, hogy a 26 magyar indulóból 16 olyan, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kötelékében is készül. Pedig a nevelőműhelyben csak tavaly szeptemberben indult be teljes gőzzel a munka.

  • „A tanév még nem ért véget, s mivel a csapatból mindenki iskolába jár, különösen nehéz volt megoldani a felkészülést. Központi edzőtáborra tulajdonképpen nem is kerülhetett sor. A gyerekek állapota miatt azonban nem kell aggódni, döntő többségük szeptember óta a korábbiakhoz képest nagyobb terhelés alatt dolgozik a KIMBA-ban, napi két edzéssel. Bízunk abban, hogy a nevelőműhelyben zajló munka Bukarestben eredményekben is megmutatkozik” – mondja az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Fiataljaink a korosztály tavalyi, bulgáriai Európa-bajnokságán egy-egy arany- és ezüst-, valamint négy bronzérmet nyertek. A dobogósok közül mindössze ketten, Lévai Levente (65 kg) és László Nikolett (46 kg) maradtak ebben a korcsoportban (előbbi a második, utóbbi pedig a harmadik helyen zárt Szamokovban) – a bronzérmes Nyikos Veronika is U17-es még, ő azonban már csak a juniormezőnyre koncentrál az idén.

  • „A serdülők közül viszont jöttek fel tehetséges gyerekek! Kötöttfogásban például Fige Levente és Cuczor Dominik. Nem egyszerű megjósolni, mire lehetnek képesek a birkózóink, de nem állok távol a valóságtól azzal, ha azt mondom, a tavalyihoz hasonló szereplést remélünk. Az aranyérmeket különösen nehéz megjósolni, mindhárom fogásnemben van olyan emberünk, aki képes lehet rá. Szabadfogásban a nagyobb súlyokban lehet igazán jó esélyünk, kötöttfogásban és a lányok között is több olyan kategóriában vagyunk érdekeltek, amelyekben az érmeszerzés a cél.”

A kötöttfogásúak e hónap elején nagyon fontos tapasztalatokkal gazdagodtak, hiszen a KIMBA szervezésének köszönhetően tíz napot edzőtáborozhattak Iránban, ahol versenyen is részt vettek. A hölgyek és a szabadfogásúak is izgalmas program mentén készültek, előbbiek Zágrábban, valamint Bukarestben szerepeltek nemzetközi viadalon májusban, és a román fővárosba a fiúk is velük tartottak. 

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember elmondta, ebben a korban a fejlődés és a tapasztalatszerzés a legfontosabb, így Bukarestben az lesz a birkózók legfőbb feladata, hogy a maximumot nyújtsák, és a végsőkig küzdjenek. 

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A magyar válogatott programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 48 kg:
 Fige Levente (Csepel TC-KIMBA), 55 kg: Gáspár Bálint (Bócsai BLSE-KIMBA), 65 kg: Lévai Levente (BHSE), 80 kg: Kovács Olivér (ESMTK-KIMBA), 110 kg: Darabos László (BHSE).

Kedd-szerda. 45 kg: László Mózes (ESMTK-KIMBA), 51 kg: Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA), 60 kg: Zóni Dániel (Dorogi AC-KIMBA), 71 kg: Czuczor Dominik (BHSE), 92 kg: Cseh Balázs (Szentes-KIMBA)

Női birkózás
Szerda-csütörtök.
 43 kg: nincs magyar induló. 49 kg: Fáth Laura (BHSE-KIMBA), 57 kg: Terék Gerda (BHSE-KIMBA), 65 kg: Szabó Szonja (KESI), 73 kg: Busa Réka (Vasas SC).

Csütörtök-péntek. 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: László Nikolett (ESMTK-KIMBA), 53 kg:Mikle Hédi (TBDSK-KIMBA), 61 kg: Páli Mirella (OSBK-KIMBA), 69 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat. 48 kg:
 Majer Barnabás (Csepeli BC), 55 kg: Szilágyi György Benedek (UTE), 65 kg: Biblia Róbert (Kiskunfélegyháza-KIMBA), 80 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA), 110 kg: Gyuricza Marcell (Tököl-KIMBA).

Szombat-vasárnap. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: Baráth Károly (Vasas SC), 60 kg: Varga Márton (GYAC-KIMBA), 71 kg: Gazdag Ádám (Vasas SC), 92 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC).