Cikk keresés:    

Havannai emberünk: Korpási Bálint

2020. 02. 21., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Martin Gábor, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A 72 kilós kötöttfogású világklasszis semmit sem hajlandó a véletlenre bízni, annak rendje s módja szerint meg is nyerte a hagyományos kubai versenyt a karibi ország fővárosában. Most még – immár Budapesten – könnyedebb edzésmunkát végez, de a jövő héttől újra belecsap a lecsóba, jöhet a közvetlen felkészülés a budapesti kvalifikációs versenyre, és jöhet az embert próbáló vállalás: lefogyni 67 kilóra, ami olimpiai súlycsoport!

A múlt hét végén Havannában szerepelt a Korpási Bálint – Lőrincz Tamás – Szilvássy Erik magyar trió, és Takács Ferenc irányításával mindegyik éremből hazahoztak a fiúk egyet-egyet. Korpási arannyal a tarsolyában tért vissza.

  • Hatan voltunk a súlycsoportomban, és az úgynevezett nordic system (az északi lebonyolítási rendszer) szerint birkóztunk – kezdte világbajnokunk. – Ez azt jelenti, hogy a csoportmérkőzések után keresztbe birkózások zajlottak, küzdöttem amerikaival, honduras-ival, argentinnal, majd a döntő mérkőzést egy kubai ellen vívtam, ő volt egyébként a legkomolyabb ellenfelem. Edzésen is birkóztam már vele, a versenyen nekem ugrott mindjárt az elején, leküldtek, ezzel 1-0-ra vezetett, de sikerült kivédekeznem. Aztán a második menetben meg tudtam csinálni a karberántásomat…

Az igazi Korpási-féle specialitást…

  • Igen, tényleg ez a specialitásom – folytatta Maci vidoran. – Ezt követően megpörgettem, meg is emeltem, és végül fölényesnek mondható 7-1-es győzelem lett a vége, de az elején nagyon keményen kellett harcolni.

Voltaképpen versenyben maradtál, bár nem indultál az Európa-bajnokságon. Jobb volt ez így?

  • Választanom kellett Róma és Havanna között, és mivel az idősebb versenyzők közé tartozom, valóban ez volt a jó megoldás, mert nem kellett lefogynom, a formát nem az Eb-re kellett élesítenem, majd márciusban a kvalifikációs versenyre kell maximálisan felkészülnöm. A két esemény túlságosan is közel van egymáshoz.

Tehát jöhet a nagy vállalkozás, és indulhat a tervezés, az edzésmunka, egyben a fogyás 67 kilóra?

  • Így van. A súlycsoportváltás jegyében már az év elején is külön figyeltem arra, hogy lenn tartsam a testsúlyomat. Az edzéseket   72-73 kilóval kezdem. Az utolsó kilókat a budapesti verseny előtti két hétben fogom lefaragni, drasztikusan kell megfogni a kilókat.

Voltaképpen ez lesz az első olyan nagy versenyed, amelyen az új súlycsoportodban állsz szőnyegre?

  • Ez lesz a premier, és mivel egy ilyen mértékű fogyás jelentős energiát emészt fel, ezért döntöttünk úgy, hogy Kubában még maradok a 72 kilósok között.

Milyen körülmények között edzőtáboroztatok, versenyeztetek a karibi országban?

  • Az már jót jelentett, hogy másodszor tudtam megnyerni a versenyt, az ottani edzőpartnerek más stílust, újdonságot is jelentettek, tehát hasznosnak tartom, hogy elutaztunk Közép-Amerikába. Mindezzel együtt ez a nagyjából két hét kicsit hosszúnak tűnt, de bízom benne, hogy megérte.

Mennyire volt ínyedre az étkezés, a szállás?

  • Kubai léptékkel mérve nagyon jó szállodában laktunk, de senki ne gondoljon luxus körülményekre… az edzőterem hagyott némi kívánni valót maga után, de nem szólhatok egy szót sem, elvégre a kubaiak is ott készülnek, és emlékezhetünk, hogy az előző olimpiáról két arany- és egy ezüstérmet vihettek haza. Ami pedig az ételeket illeti, svédasztalról válogathattunk, és á la carte választék állt rendelkezésünkre az ebédnél, vagyis az étkezéssel kapcsolatban tényleg nem érheti szó a ház elejét.

 Korpási Bálint elmondta még, hogy sérülés nem hátráltatja, és készen áll a nagy bevetésre, a hétfőn kezdődő kemény munkára. A kötöttfogású csapat egy hetet Budapesten készül - a kvalifikációs versenyre érkező külföldiekkel együtt -, ezután pedig szűk három héten át a tatai edzőtábor „ínyencségei” következnek. Az edzőtábor legendás éttermében bőséges lesz a választék – á la carte rendszerben -, ám a szőnyegen kizárólag Sike András szövetségi kapitány és edzőtársai adagolják majd a szigorúan porciózott, kötelező menüt.