Cikk keresés:    

Gáspár Tamás hatvanéves

2020. 07. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kerek évfordulóhoz érkezett a kötöttfogásúak között 100 kilogrammban világ- és Európa-bajnok Gáspár Tamás, aki július 19-én, vasárnap ünnepli hatvanadik születésnapját. Cikkünkben a Magyar Birkózószövetség korábbi főtitkárának, majd igazgatójának pályafutására tekintünk vissza.

Ízig-vérig sportolócsaládban nőtt fel Gáspár Tamás: édesapja, Ferenc kedvenc sportja a birkózás, édesanyjáé pedig a kosárlabda volt. Az ifjabb gyerek is a birkózás mellett döntött. Nem számított különösebben nagy eseménynek a családban, mit több, természetesnek tűnt, mint ahogyan az is, hogy a kis Gáspár Tamás minden versenyre elkísérte az édesapját. Jó tanuló volt, ám olyannyira megszerette ezt a sportot, hogy a vendéglátóipari főiskola nappali tagozatáról átiratkozott a levelező szakra.

Nem csoda, hogy Tamás egyre jobban imádta a birkózást, siker sikert követett a pályafutásában. Már 1979-ben, mindössze 18 évesen bizalmat szavazott neki a szövetségi kapitány, Hegedüs Csaba, így ő képviselhette a magyar színeket kötöttfogásban, a 100 kilogrammosok között a bukaresti Európa-bajnokságon, amelyen negyedik lett. Ugyanebben az esztendőben életében először megnyerte a felnőtt országos bajnokságot és ezüstérmes lett a junior-világbajnokságon.

Két évvel később, az 1981-es oslói felnőtt-vb-n közel állt ahhoz, hogy felérjen a csúcsra, ám a szovjet Mihail Szaladze ekkor még kifogott rajta: Tamás elképesztően letört, amikor az ötszörös világ, s egyszeres olimpiai bajnok Nyikolaj Balbosint helyettesítő szovjet alig fél perc után szaltóban eldobta, tusolta. 

De Gáspár nem adta fel, még keményebben edzett, mint korábban!

Ennek meg is lett az eredménye: előbb 1984-ben, Jönköpingben, ahol Európa-bajnoki címet ünnepelhetett, emiatt az év magyar sportolójának is megválasztották. Az olimpiával nem volt szerencséje… Az 1984-es, Los Angeles-i játékokon ő sem lehetett ott, pedig kategóriája favoritjaként léphetett volna szőnyegre, viszont megnyerte az ötkarikás játékoktól politikai okokból távolmaradó országok pótversenyét.

Az 1985-ös, kolbotni világbajnokságon ezüstérmet nyert, egy esztendővel ezután, Budapesten felért a csúcsra…

  • Jól aludtam. Nyugodtan. Reggel húslevest ettem és egy sonkás szendvicset – így fogadta Gáspár a Népsport szerkesztőjét 1986. október 26-án reggel a Stadion-szállóban.

A „Gazsi”, aki nagy napra ébredt szombaton. Világbajnoki döntőben ugyan nem először szerepel (már kétszeres ezüstérmes), idehaza azonban a vb-döntőt illetően újonc. Az elvárás a rutinnak szól. Annak, hogy Gáspár Tamás „emberemlékezet” óta veri meg versenyről versenyre Los Angeles olimpiai bajnokát, a román Vasile Andreit. 
Várakozás természetesen azért is van, mert dr. Hegedüs Csaba a Népsport hasábjain nyilatkozta: Lesz magyar világbajnok!

…Még 24 másodperc van hátra. Ennyi idő alatt úttörőversenyen sem illik kikapni. Illetve, hát mit is beszélünk, ezen a világbajnokságon három meg négy másodperc alatt is sok minden eldőlhetett. Gáspár Tamás azonban nem pusztán azért világbajnok, mert ki tud „bekkelni” néhány másodpercet, hanem azért, mert képes bárkit néhány perc alatt megverni, hogy aztán az utolsó másodperceket is ő „felügyelje”. Vége a mérkőzésnek, Gáspár Tamás csókokat dobál a közönségnek, szívére teszi a kezét, úgy hajol meg a BS teknőjének minden irányába. 
Az ünneplés, az öröm leírhatatlan. A publikum felállva tapsol. 

Tamás két év múlva ott volt Szöulban, de vállsérülése miatt nem juthatott el a döntőig.

Hegedüs Csaba 1992-ben lett a birkózószövetség elnöke, ezzel együtt lett Gáspár a szervezet főtitkára, majd igazgatója – 2015-ig –, s volt a Magyar Olimpiai Bizottság tagja is. Hatvanadik születésnapján Isten éltesse sokáig!