Cikk keresés:    

Fradi-módszer: pörgesd meg a kereket, és nyersz!

2020. 04. 06., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Farkas Gábor, a Ferencváros birkózóinak edzője különlegességgel próbálja játékosabbá tenni a gyerekek számára az edzésmunkát. Egy érdekes szerencsekerékről van szó, amelyet rögvest be is mutatunk a szakember segítségével. Lehet ötletet meríteni mind a zöld-fehérek, mind más klubok szakmai megoldásaiból. Mindenki másképp csinálja…

Farkas Gábor, a Ferencváros edzői csapatának tagja, amelyet rajta kívül - többek között - Széles József mesteredző, Kocsis Gábor, Kiss Sándor, Gombos Gábor neve fémjelez, különösképpen akkor, ha a korosztályos birkózókról beszélünk. Most, amikor a „járványmenedzselést” kell gyakorolni, különösen fontos a kapcsolattartás:

  • Telefonon és interneten folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a gyerekekkel, illetve a szüleikkel – erősíti meg Farkas Gábor. –  Minden edző kollégám ugyanebben a cipőben jár. Ugyancsak a világhálón kapnak a gyerekek feladatokat nap mint nap. Ha valamit nem értenek, ellenőrizni tudják magukat, ugyanis létezik egy 101 gyakorlatból álló lista, amelyhez videók, illetve kis szemléltető filmecskék csatlakoznak, és ezek segítségével meg tudják nézni a gyakorlatok helyes végrehajtását. Ami még érdekes, hogy a hídgyakorlatokkal kapcsolatban csináltunk nekik egy szerencsekerék játékot. A szerencsekerék nyolc cikkből áll, ezekhez egy-egy gyakorlat kapcsolódik, a gyerekek otthon pörgetnek, és ahol a kerék megáll, azt a hídgyakorlatot csinálják meg.

Hogyan kell ezt elképzelni? Kikeresem a neten ezt a kereket, és kattintok, vagyis „pörgetek”?

  • Van egy kis gomb a felületen, hogy: pörgess! A szerencsekerék közepére beírtam, hogy Hídgyakorlatok, de ez más módon is szerkeszthető, bármilyen más gyakorlatra átnevezhető, és bármennyi cikkre feloszthatom a kört. Én a hídnál maradtam, például beletettem a hídba vetődést oda-vissza, hídban forgást és hasonlókat. A gyerek, ha megcsinál egy kipörgetett feladatot, az eltűnik a kerékből, ő megint pörget, jön az újabb feladat, és így tovább.

Létezik egy olyan internetes felület, amely lehetővé teszi a letöltést?

  • Igen, Kocsis Gabi kollégám mutatta meg nekem azt az oldalt, ahol ez elérhető, és a játékos forma tovább szerkeszthető.

Írásunk végén természetesen közzé tesszük azt a linket, illetve regisztrációs felületet - Farkas Gábor jóvoltából -, ahol a szerencsekerék elérhető.

Feltételezem, hogy a gyerekek és a szülők szeretik ezt a formát. Így van ez?

  • Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy a gyerekek élvezték ezt a fajta munkát, elsősorban a kisebbeknek szántuk, de a nagyobbaknak is tetszik.

Ez már a kényszerű váltásnak jóleső eredménye, de valójában mennyire ment könnyen az átállás a szőnyegen való munkáról az otthonira?

  • Azon az ominózus pénteken, amikor eldőlt, hogy a gyerekek a következő héttől nem mehetnek iskolába, egy értekezleten voltunk a Fradiban, amelyen Kubatov Gábor elnök úr megkért minket, hogy készüljünk fel otthoni edzéstervekkel. Tájékoztattuk a csoportunk tagjait a helyzetről, és már az azt követő hétfőtől kapták naponta az edzésterveket, nyilvánvalóan Sike Andrással és a többi edző kollégával is egyeztettünk a hogyan továbbról.

Hány gyereket érint most az otthoni edzésmunka?

  • Nyolcvan-száz gyerekről van szó, tehát ebben a kihelyezett szakosztályok - a pestiek mellett a kakucsiak, a gyáliak – is benne foglaltatnak. 

Nem tartasz-e a lemorzsolódástól?

  • Egyáltalán nem, mert ezt az edzéstervet a pestiekkel kezdtük el, - 50-60 tagja van a csoportnak -, aztán híre ment a dolognak és például Kiss Sanyi is érdeklődött Gyálról, hogyan lehetne csatlakozni az egészhez, majd Kocsis Gabiék Kakucsról, és így velük is kiegészülve együtt folytattuk a munkát. Gyakorlatilag néhány nap alatt kibővültünk, és nem tartok a lemorzsolódástól, sőt, teljes mértékben megmaradt az érdeklődés, de persze mindenki alig várja, hogy újra szőnyegre léphessen. 

Most pedig jöjjön az említett oldal, amely – ahogyan Gábor elmondta – voltaképp a tanárok számára létrejött netes felület, amelynek használatához némi elképzelés, lelemény szükségeltetik, és bárki számára elérhető. Köszönjük az ötletet!

Tehát az alábbi linken érhető el a szerencsekerék játék is: https://wordwall.net/hu/resource/1008081/testnevel%c3%a9s/h%c3%add-gyakorlatok 

Ahol pedig regisztrálni lehet: https://wordwall.net/hu