Cikk keresés:    

Felszabadultan kell birkózni

2020. 12. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású válogatott december 15-én utazik Belgrádba, ahol jövő szerdától péntekig versenyez az egyéni világkupán. Dvorák László szövetségi kapitány felszabadult, támadó jellegű birkózást vár a tanítványaitól.

Noha magánéleti problémák miatt – amelyeket a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) megért, és segítőkészen áll hozzájuk – nem vehet részt a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László a Belgrádban szombaton kezdődő egyéni világkupaversenyen, itthonról próbál segíteni a csapatnak, amelyet Bánkuti Zsolt és Gulevszkij Konsztantyin irányít a viadalon.

A keret összetételét nagyban befolyásolta az MBSZ és a kapitány által az ősz elején a válogatottságtól felfüggesztett hat szabadfogású sportoló távolléte.

  • „Olyan döntést kellett meghoznom, amelynek nem örültem, de a fogásnem szebb jövőjét figyelembe véve elengedhetetlen volt. Új egységet építünk azokból a birkózókból, akiknek példaértékű a hozzáállása és a mentalitása” – magyarázza Dvorák László.

Az Oroszországból honosított sportolókon kívül így Vilhelm Richárd (61 kg), Antal Dániel (70 kg), Vida Csaba (79 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) képviseli a magyar színeket.

  • „Nincs jó időpontban a verseny, az alapozást mostanra már el szerettük volna kezdeni, de ehelyett a világkupára készültünk. A srácok novemberben Lengyelországban edzőtáborozhattak, remekül sikerült napokat tudhattak maguk mögött. Hazatérve egy hetet Budapesten, majd Tatán dolgoztunk – jelenleg is itt vagyunk, minden igényt kielégítő felkészülési körülmények között, hiszen az olasz és a spanyol nemzeti együttes tagjai is velünk együtt dolgoznak. Olyan világsztárokkal edzhetünk együtt, mint a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Frank Chamizo, akivel a vébé-bronzérmesünk, Muszukajev Iszmail parázs csatát vívott.”

A szabadfogásúak december 15-én utaznak Szerbiába, ahol jövő szerdától péntekig lesznek érdekeltek.

  • „Az olimpiára való felkészülési időszak állomásaként kell tekinteni erre az eseményre. Jó erőfelmérő lesz, amelyen láthatjuk, merre haladunk, és melyik ország, miként vészelte át a magunk mögött hagyott, rendhagyó hónapokat. Talán utóbbi a legfontosabb, ugyanis vakon vagyunk a nemzetközi erőviszonyok változásának felmérésében.”

Dvorák az imént említettek miatt nem eredményekben gondolkozik Szerbiában.

  • „Nagyon szeretném, hogy támadó jellegű birkózást mutassanak be a srácok. Nem érdekel, ha épp emiatt veszítenek; ha a nemzetközi mezőny élmezőnyéhez szeretnének felérni, csak ebben a stílusban küzdhetnek. Mindez az önbizalmukon alapszik; aki mer támadni, bízik magában. Mindenkitől azt várom tehát, hogy felszabadultan mozogjon. Hiszem, hogy meglepő sikerekre képesek, amennyiben így tesznek.”

A SZABADFOGÁSÚ VÁLOGATOTT
57 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK) – junior Európa-bajnoki bronzérmes.
61 kg: Vilhelm Richárd (Újpesti TE) – felnőtt magyar bajnok.
65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC) – világbajnoki bronzérmes.
70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE) – U23-as magyar bajnok.
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) – U23-as világbajnoki ötödik helyezett.
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE) – junior Európa-bajnoki bronzérmes.
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE) – Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, világbajnoki ötödik helyezett.