Cikk keresés:    

Egy pontszerző hely lehet az elvárás szabadfogásban

2021. 09. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton a szabadfogásúak programjával rajtol Oslóban a felnőtt birkózó-világbajnokság. A fogásnemet négy magyar színekben versenyző képviseli. Arról beszélgettünk a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel, mire lehetnek képesek.

Szombaton a junior Európa-bajnoki bronzérmes Gamzatgadzsi Halidov (61 kg) és a felnőtt Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg), vasárnap a szintén junior Eb-harmadik Vida Csaba (79 kg), hétfőn pedig Antal Dániel (70 kg) lép szőnyegre a világbajnokságon, amely ezúttal rendhagyó módon kilenc napon át zajlik

  • „A tokiói olimpián a hatvanöt kilogrammosok között ötödik Muszukajev Iszmail pihen, emiatt kihagyja a vébét, vele valószínűleg legközelebb jövő márciusban, a budapesti Európa-bajnokságon találkozhatunk világversenyen. Nehézsúlyú Eb-ezüst- és bronzérmesünk, Ligeti Dániel úgy döntött, noha folytatja a pályafutását, ezen az eseményen nem indul” – tájékoztatta honlapunkat a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter.

A japán fővárosban alig két hónapja értek véget a játékok. Mennyiben befolyásolja a két viadal időbeli közelsége a világbajnokság erősségét?

  • „Arra számítottunk, hogy kicsit gyengébb lesz a mezőny, ám a nevezéseket látva kijelenthető, senkinek nem lesz egyszerű a dolga. A mieinktől azt várjuk, hogy tudásuk legjavát nyújtsák, és ha így tesznek, reális lehet legalább egy pontszerző hely elérése. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról a tényről, hogy ez a csapat rendkívül fiatal, a legidősebb tagja Antal Dániel, ő huszonöt éves.”

De kinek van a legnagyobb esélye a pontszerzésre?

  • „A honosított sportolóinkkal szemben mindig nagyobb az elvárás, de ez így van rendjén, hiszen ők ezért vannak itt. Kuramagomedov Murad egyelőre adós a kiugró eredménnyel, bízom abban, hogy ezúttal átlépi a saját árnyékát. Antal Dánielt és Vida Csabát sem írnám le, mindketten rendkívül keményen dolgoztak az elmúlt időszakban, nagyon örülnék a jó szereplésüknek, és annak, ha egy-egy bravúrgyőzelmet aratnának. Gamzatgadzsi Halidov hatvanöt kilóban tervezte a szereplését, ám ahhoz a kategóriához egyelőre nem elég erős, esetében emiatt döntöttünk a hatvanegy kilogramm mellett.”

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLÓ:

A szabadfogásúak programja:
Szombat-vasárnap. 61 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC), 86 kg: nincs magyar induló. 125 kg: nincs magyar induló.

Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 92 kg: nincs magyar induló.

Hétfő-kedd. 70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE), 97 kg: nincs magyar induló.