Cikk keresés:    

Bajcajev az összes világversenyen érmet nyerne

2021. 12. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Portré az Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes szabadfogású birkózóról, Vlagyiszlav Bajcajevről, akit hamarosan honosítunk. December 11-én érkezett edzőtáborba Magyarországra, sokáig ugyanakkor nem maradhat, szerdán hazautazik Észak-Oszétiába, hiszen a családjával szeretné tölteni az ünnepeket – igaz, orosz ortodox keresztényként ők január 7-én ülnek a karácsonyi asztalhoz.

Ahogyan arról bő egy hete beszámoltunk,Vlagyiszlav Bajcajev személyében újabb orosz sportolót honosítunk. A szabadfogású 97 kilogrammosok mezőnyében küzdő birkózó azóta Magyarországra érkezett, és csatlakozott a Bánkuti Zsolt vezette válogatott alapozó programjához – előbb Tatára, majd Budapestre utazott a csapat. Az Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes klasszist hétfő délután a budapesti Körcsarnokan értük el.

„Nagyon jó kedvem van, hiszen kedvesek velem az emberek, úgy érzem, nyitottak arra, hogy befogadjanak. Hamarosan hazautazom, de januárban máris visszatérek, Romániába együtt utazunk edzőtáborba, és a hónap végén szőnyegre lépek a magyar válogatón, hogy az enyém lehessen a címeres mez” – meséli Vlagyiszlav Bajcajev.

versenyző Észak-Oszétia egyik kisvárosában, Digorában született. Ott kezdődött a birkózó-pályafutása.

Kétszer vágtam neki, először hatévesen, a bátyámmal mentem le a terembe. Mai napig nem emlékszem arra, mi volt a bajom, de egy időre abbahagytam. Aztán az általános iskola hetedik osztályában újra belevágtam, azóta egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy szögre akasszam a birkózócipőmet.”

Mindez érthető, hiszen a világ talán legerősebb birkózóutánpótlás-mezőnyében, Oroszországban kiemelkedett a többiek közül. Először 2007-ben képviselhette hazáját világversenyen, Varsóban, a kadet Európa-bajnokságon. Csakhogy ott – elmondása szerint súlyos bírói tévedés okán – kikapott a későbbi győztes, majd kétszeres olimpikon török Ibrahim Bölükbasitól, és a harmadik helyen zárt. Az eset nem törte meg a sportolásba vetett hitét, sőt megerősítette azt.

Ettől a pillanattól kezdve olimpiai bajnok akarok lenni. Sorsfordító verseny volt a lengyelországi, az edzők is felfigyeltek rám, és látták, hogy érdemes velem foglalkozni. Oroszországban, főleg Észak-Oszétiában hatalmas a konkurencia, ezért úgy döntöttünk, hogy a töretlen fejlődésem érdekében a környék legnépesebb városába, Vlagyikavkazbaköltözöm. Ott még több minőségi edzőpartnerrel dolgozhattam együtt.”

Bajcajev nem csak a sportban és magában, Istenben is hisz. Orosz ortodox keresztény, és nagyon fontosnak tartja a vallást.

„A fontos pillanatok előtt Istentől kérek segítséget. A mérkőzéseimet megelőzően mindig arra kérem, adjon elég erőt ahhoz, hogy a tudásom legjavát nyújthassam. Persze a szőnyegen nemcsak az számít, ki honnan jött vagy kiben-miben hisz, mert az a döntő, hogy ki a jobb. A világ egyik legkeményebb sportját űzzük, így az imáink mellett mindent bele kell adnunk azért, hogy a legmagasabb szintre jussunk.”

Bajcajev bő egy éve maga döntötte el, hogy más ország színeit szeretné képviselni, de akkor még nem tudta, melyikétJanuárban megnyerte az orosz válogatót, mégsem indulhatott egyetlen világversenyen sem. A világbajnokságon és a tokiói játékokon a kétszeres olimpiai, ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajevvett részt, míg az Eb-n a végül ott diadalt arató világkupagyőztes, Alihan Zsabrajlov lépett szőnyegre.

 

Amikor megtudtam, hogy nem szerepelhetek világversenyen, eldöntöttem, hogy a folytatásban másik országnak szeretnék segíteni, szükségem volt a váltásra. Azért imádkoztam, hogy a lehető legjobb helyre kerüljek, és úgy tűnik, szerencsém lett. Felvettem a kapcsolatot a korábbi szövetségi kapitánnyal, Gulyás Istvánnal és a nemzeti együttes edzőjével, Gulevszkij Konsztantinnal, ők jelezték a szándékomat a Magyar Birkózók Szövetségének, és így elindult a folyamat.”

Valgyiszlav Bajcajev amondó, sokat segíthet a magyar birkózásnak.

„Noha a tervek szerint javarészt odahaza készülök, úgy vélem, új ingert adhatok az Eb-ezüstérmes nehézsúlyú Ligeti Dánielnek és az egyik feltörekvő reménységnek, a kadet-világbajnoki második helyezett Korcsog Milánnak. Ha jól értesültem, az is tervben van, hogy amikor nem vagyok itt, ők utaznak hozzám. Márpedig ott rajtam kívül számos másik minőségi edzőpartnerrel is együtt dolgozhatnak.”

Azt is megkérdeztük tőle, mi a véleménye a magyar szabadfogású birkózókról.

Az alapozó időszak kellős közepén járunk, szóval a küzdelem jelenleg kicsit háttérbe szorul, így nehezebb véleményt formálni. Az viszont feltűnt, hogy technikásabban kellene birkózniuk. Hallottam arról, hogy Magyarországon nemrégiben nívós nevelőműhely nyitotta meg kapuit, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, amelyben sok tehetség készül. Sajnos nem jártam még ott, de ha valóban annyira jó a szakmai munka, mint mondják, akkor biztos vagyok abban, hogy néhány éven belül az eredményekben is megmutatkozik. Ami engem illet: harmincegy éves vagyok, és arra vágyom, hogy az egész világnak megmutathassam, mire vagyok képes. A súlycsoportom nagyon erős, ennek ellenére sem lehet kérdés, az összes világversenyen érmet szeretnék nyerni!”