Cikk keresés:    

„Az igazán jó nevelőedzőnek megszállottnak kell lennie”

2022. 06. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) május 20-i közgyűlésén életműdíjat kapott a Haladás birkózószakosztályának vezetője, idősebb Veréb István is, akinek a tanítványai a magyar szabadfogású birkózás legutóbbi 15 évének legszebb eredményeit érték el.

  • „Meglepetésként ért az elismerés, ott helyben, a közgyűlésen tudtam meg, hogy nekem is odaítélték. Boldog vagyok, hiszen 1966-ban kezdtem birkózni, és azóta folyamatosan, töretlen lendülettel foglalkozom ezzel a sporttal. Igyekeztem mindig jó eredményeket elérni, sikeres versenyzőket nevelni, olyanokat, akik a nemzetközi porondon is megállják a helyüket” – mondja Veréb István az életműdíj kapcsán.

A szakember két évet leszámítva – mely idő alatt a Honvédban edzett – végig a szombathelyi birkózásért dolgozott, eleinte versenyzőként, majd edzőként.

  • „Egyszer levittem a fiamat edzésre, gondoltam, birkózót faragok belőle. Eleinte vele foglalkoztam, aztán közben jött a többi versenyző, meglett az első, a tizedik és a századik országos bajnoki címünk, napjainkban ez a szám háromszázhúszra tehető” – mesélt a tréneri pályafutása kezdetéről Veréb.

Először a majdani háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Wöller Gergővel nyert ob-t, vele 20 esztendős koráig foglalkozott. Ő volt a nevelőedzője továbbá az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, Eb-második Hatos Gábornak, a vb-bronzérmes, háromszoros Eb-harmadik ifjabb Veréb Istvánnak, valamint a kontinensbajnokságon háromszor harmadik, egyszer második Ligeti Dánielnek. Mindemellett sok másik, utánpótlás-világversenyen nyert medál köthető a munkásságához.

De vajon mire a legbüszkébb?

  • „Ha eredmény szempontjából vizsgálom, akkor Hatos Gabi olimpiai érme a legértékesebb. De nagyon jó érzéssel töltött el, amikor a fiam 2013-ban, hazai környezetben, Budapesten állt fel a világbajnoki dobogó harmadik fokára. Különösen szép emlékek kötnek továbbá Ligeti Dani idei, szintén Budapesten nyert Európa-bajnoki bronzérméhez vagy épp Csercsics Richárd 2010-ben szerzett junior-világbajnoki harmadik helyéhez.” 

A kilenc éven át a szabadfogású juniorválogatottat is irányító mester azt is megfogalmazta, szerinte milyen az igazán jó nevelőedző: „Főként megszállottnak kell lennie, a szakma minden rejtelmét ismernie kell, és a megfelelő pedagógia alkalmazása sem utolsó. Ami engem illet, mindig próbáltam a maximumra törekedni, és mindenkitől keményen megkövetelem a munkát. Edzői pályafutásom kezdete óta dokumentálom az összes versenyt, amelyen részt vettem: jegyzetelek minden fontos információt.”

Veréb István immár 62 esztendős. Kíváncsiak voltunk, még mindig képes-e ugyanolyan erőbedobással dolgozni, mint mondjuk 20 vagy 30 évvel ezelőtt.

  • „Hál’ Istennek jól vagyok, és remekül bírom. Ha nem lenne még mindig meg a lendület, már nem csinálnám. Napjainkban is vannak ígéretes birkózók Szombathelyen, jelenleg ötvenhárom sportolóval foglalkozunk, a legkisebbekkel Ligeti Richárd dolgozik, én a serdülő korosztálytól felfelé veszem át őket. Persze, a toborzás nem mindig egyszerű, összesen harminchét sportág van jelen Szombathelyen. Néhány éve még elég rossz körülmények között edzettünk, de szerencsére úgy öt éve már, hogy beköltöztünk az új otthonunkba, amely szerintem az egyik legjobban felszerelt birkózócsarnok idehaza (a terem a Haladás Sportkomplexumban található, ahol a birkózók mellett a focisták, a futsalosok, az ökölvívók és a sakkozók is készülnek – a szerk.) Szóval minden adott ahhoz, hogy továbbra is nemzetközi szintű versenyzőket neveljünk, természetesen ez a legfőbb célunk.”

A szakember végül arról beszélt, hogy ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették a munkájában.