Cikk keresés:    

Az alapozásra várva

2020. 11. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitányával Dvorák Lászlóval beszélgettünk többet közül arról is, miért nem örül annak, hogy a fiúk december közepén megmérettethetik magukat a belgrádi világkupa-viadalon.

Dvorák László, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya tervei szerint a csapat a következő két-három héten Budapesten készül a december 12-én kezdődő belgrádi világkupaversenyre.

  • „Eredetileg külföldi edzőtáborba utaztunk volna, ám ennek megvalósulására kevés esélyt látok a jelenlegi járványügyi helyzetben. Szerintem nagyon rossz időpontban rendezik meg a szerbiai viadalt vagy legalábbis nekünk biztosan nem jön jól, hiszen decemberben már azt szerettem volna, ha az alapozóidőszak zajlik, készülni szeretnénk a jövő évre, amely a budapesti olimpiai kvalifikációs viadal és az ötkarikás játékok miatt különösen fontos lesz. Szóval nem tartom jó ötletnek; hazajövünk, pihennek néhány napot a srácok, jön a karácsony, és az egész hónapnak búcsút inthetünk. Egyetlen pozitívuma van: versenyezhetünk, és erre már mindenkinek nagy szüksége van” – vélekedik Dvorák László.

A szövetség szeptemberben felfüggesztette hat szabadfogású versenyző, Veréb István, Mester Milán, Szurovszki Patrik, Lukács Botond, Juhász Balázs és a nehézsúlyú Nagy Mihály válogatott tagságát. Adódik a kérdés: hogyan kell elképzelni a fogásnem válogatottját Szerbiában?

  • „Ezen a héten döntünk az indulókról: a felkészülés ideje alatt mutatott teljesítmény és forma, valamint az országos bajnokságon elért eredmények alapján. Nem vagyunk szerencsés helyzetben, hiszen többen betegek vagy sérültek voltak; finoman fogalmazva sem alakult tehát zökkenőmentesen az elmúlt időszak. Az Oroszországból honosított sportolóink a járvány miatt otthon dolgoznak, közülük csak Halidov Gamzatgadzsi részvétele kérdéses, ő ugyanis porcműtéten esett át, és a felépülése még tart.”

Dvorák és csapata nemrégiben Tatán táborozott, és meglehetősen hasznos napokat zárt ott.

  • „A hosszútávú célok elérése érdekében meg kellett hoznunk a szeptemberi döntést, és noha így foghíjas a válogatott, jobban menedzselhetjük a fiatalabb, junior- és kadétkorú birkózókat, akikre hosszú távon építhetünk. Van közöttük néhány rendkívül motivált és tehetséges srác, szóval a jövőt illetően bizakodó vagyok. Tatán az iskolai őszi szünetben jártunk, tizenöt-húsz fiúval dolgoztunk, és meglehetősen jól sikerült összetartást zártunk.”

Dvorák kiemelte, napjainkban nagyon nehéz bármit tervezni, hiszen a járványügyi szituáció szinte napról napra változik. Elmondta, a belgrádi világkupa-viadal ellenére megkezdik az alapozást december elején.